Saturday, April 16, 2011

Homemade Mushroom Cream

Assalamualaikum semua..dan selamat petang!(sbb kt tempat kami ni tgh ptg,cuaca sedap..alhamdulillah..)

harini kita-memories nk share recipe yg si adik kecik selalu buat..mmg selalulah..resepi mudah je,okla utk buat hilang kempunan nk makan yg western2 kan..hehe,memang sedap!


Bahan-bahan:

1 tin mushroom (yg saiz biase tu)
750ml susu (gune susu kotak je)
2 ulas bawang putih
1 biji kiub ayam
lada hitam ikut suka
tepung jagung -bergantung pada nak pekat mcm mana
Ayam potong kecik2/kentang-optional
Garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. baca bismillah dulu :))).. kemudian...blend 1/2 tin mushroom dan bwang putih. letak susu sket utk senang blend
2. masak bahan blend atas api perlahan.
3. campurkan ayam potong atau kentang (optional)
4. bila kentang/ ayam dah masak sket, masukkan baki mushroom slices, kiub ayam, lada hitam dan susu.
5. tambahkan tepung jagung mengikut kepekatan yg diingini
6. tambah garam kalau perlu


tadaaa.....sedap dimakan dgn garlic bread. nyummy~
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment