Bahan-bahannya:
Kerabu ikan:
2-3 tin Sardin Milo [boleh juga guna ikan ape2 yang dah digoreng]
1 ½ cwn Kelapa kering / kopra3 batang Serai
1 biji Bawang besar
2 biji Bawang putih
2-3cm Gula Melaka (cairkan)
1 sudu kecil Serbuk lada hitamSecubit Garam
Kuah:
1 biji Bawang besar
10 batang Cili kering
2 batang Serai2cm Lengkuas
1 bungkus Santan segera 2-2-3 cm Gula Melaka / 1 sudu gula
Cara-caranya :
1.Kerabu :
· Sardin dihancurkan dan digoreng tanpa minyak.(kalau nak guna ikan, goreng dahulu dan hancurkan)
· Blend kelapa kering dan digoreng tanpa minyak.
· Blend bawang besar,bawang merah dan serai.
· Panaskan kuali dengan api sederhana.Tumis bahan yang diblend.
· Setelah harum baunya,masukkan sardin. Kacau rata.
· Masukkan lada hitam dan garam
· Akhir sekali,masukkan kelapa kering dan gula melaka.Kacau sebati.
2.Kuah :
· Blend bawang besar,sebatang serai dan cili kering
· Tumis bahan yang diblend sehingga pecah minyak.
· Masukkan gula Melaka / gula
· Masukkan santan. Kacau sentiasa.
· Masukkan lengkuas dan lebihan serai.
· Masukkan garam secukup rasa.
*Ulam pelengkap
Cincang sayur berikut : kacang buncis (sebab tiada kacang panjang), timun (saya tambah lobak, sayur kobis)
*Nasi
Tanak nasi dengan pewarna biru (atau apa2 warna yang digemari) + daun limau purut
*Bahan penambah selera :-
-Budu + cili api + lemon
- Keropok ikan (keropok keping ye. Bukan keropok lekor)
*p.s : kuantiti bahan boleh dikurangkan atau ditambah mengikut citarasa.. J
versi merah :)
Selamat Mencuba ^^
Resepi oleh kakHasniBushra, diambil dari blog : http://dr2naz.blogspot.com/2010/05/resepi-nasi-kerabu-versi-jordan.html
No comments:
Post a Comment