Friday, April 15, 2011

Sambal Kicap Kak Odah


assalamualaikum..
tengok kat tajuk..hah?sambal kicap?rase macam senang kan..tp sambal kicap ni bkn main2 punye sambal kicap..yang selalu buat sambal ni mestila the only orang jawa dalam rumah ni,kakak sulung kami..die je yg tere bab2 sambal ni..resepi ni die blaja dari bibik die yg berasal dari kepulauan Jawa..name die Kak Odah..tu sebab nama resepi ni Sambal Kicap Kak Odah hehehe..memang the best lah! alhamdulillah~


Bahan-bahan:

-cili api /lada hijau 10-15[ape penjodoh bilangan cili?]
-kicap
-bawang besar[sket jekk..dlm suku jek]
-gula
-lemon[kat joden mane ade limau nipis]
-bawang goreng
-daun sup

p/s:bahan2 ni agak2 sendiri la ye sukatan die..ikut ilham dari Tuhan dan ikut sesedap rasa je..^^

Cara-caranya:

1-basuh cili,,hiris bawang besar,tumbuk cili +bawang besar
2-masukkan gula sket,tumbuk sekali
3-tumbuk tumbuk smpai agak hancur[jangan main-main ,ktorg ada lesung batu bawak dari msia]
4-masukkan dlm mangkuk,tuang kicap
5-tabur daun sup+bawang goreng dan perah lemon...

p/ss: kalau nak lagi rajen,goreng sket dulu cili/lada tuh.

p/sss: Edisi Jordan punye: [kalo takde lesung batu]

-lepas basuh ,cili tuh blend ngn bawang..tipsnya,jgn blend ngn air langsung..blend cili tuh kicap semata..baru die pekat.letak sket jek dulu kicap..campo semua bawang,dan gula,blend sekali.
dan hancur cili,tuang dlm mangkuk,campor lg kicap.tabur daun sup,bwg goreng,perah lemonnnn..nyum2

sedap mkn panas2 dengan sup ayam,soto,tomyam.............=)
selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment